25 Μαΐ 2010

Γιουροτράsh 2010



"Ένα-δύο-τρία-όπα
τό'ριξα στη φωτοσόπα"
Αλβανία, είσαι το είδωλό μου.

Ημιτελικοί 1 (25/5)

1. Μολδαβία: Αυθεντικό ευρω-σκουπίδι που θα το ακούσω 39 φορές σε παραλλαγές. Ξανθιά κλαμπίστρια θέλει να ερμηνεύσει πονεμένα αλλά η χαρά δεν την αφήνει. Γέφυρες με βιολί και σαξόφωνο για να πα-να-πέσει να πνιγεί.

2. Ρωσσία: Πτωχός ρώσος φοιτητής ανακαλύπτει τις καντάδες και, με προφητική σεμνότητα, ονομάζει το τραγούδι του «Χαμένα και ξεχασμένα».

3. Εσθονία: Εναλλακτικούλι romo-pop, σθεναρό και κάπως gay. Στην αρχή μου άρεσε αλλά μετά με μπέρδεψε. Νόμιζα άκουγα δύο κομμάτια ταυτόχρονα. Μπορεί και να τρελαίνομαι.

4. Σλοβακία: Ρηαλιτατζού τύπου, καλό κοριτσάκι το καημένο, ντυμένο «δουλάρα της Ζίνα» και μετά «-ζούκια», σε προβληματισμένο καρσιλαμά. Στο ρεμίξ θα φεύγουν τα γουίσκια στον αέρα, σε λέω.

5. Φινλανδία: Παραδοσιακό «ούμ-πα-πα» για φεστιβάλ μπύρας από δύο ορίτζιναλ ξανθές ντυμένες πάστα νουγκατίνα. Εδώ να καταγγείλουμε ότι η μία έχει κλέψει το ακορντεόν της Έλντας Πανοπούλου.

6. Λετονία: Ξανθιά bimbo με θέμα παρμένο από τα SOS, αναρωτιέται «Γιατί ζουν οι άνθρωποι;». Στη μέση του τραγουδιού βουρκώνει ενώ το κομμάτι κορυφώνεται με ελαφρύ κούνημα γοφών και το πανανθρώπινο ερώτημα «Γιατί υπάρχει η Γιουροβίζιον;».

7. Σερβία: Borat και Bruno πάνε Eurovision. Συνθέτης – στιχουργός – ενορχηστρωτής – διευθυντής ορχήστρας – λογιστήριο – δημόσιες σχέσεις – επίτιμος πολίτης Αθήνας: Goran Bregović. Γκόραν, έχεις ταλέντο.

8. Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Νεαρός έντεχνος με ελαφριά τριχόπτωση, γεγονός που τον εμποδίζει όπως καταλαβαίνετε να ερμηνεύσει σωστά ένα κομμάτι με τίτλο «Αστραπές και βροντές» (και ξηρός πάγος εννοείται). Στο τέλος βγαίνει και η χορωδία και πάνε όλοι Μέγαρο.

9. Πολωνία: Ο Πολωνός Υδραυλικός σε ροκ μπαλάντα με περάσματα από Βουλγάρικα chorus και σεβιλιάνικο drama πριν καταλήξει σε τυπικό ιρλανδέζικο γιουροβιζιονικό (τσιρίζουν όλοι μαζί). Ξεκαρδιστική χορογραφία με μπαλέτο που κρατάει μήλα και κάνει το σταυρό του…

10. Βέλγιο: Αν είστε πάνω από 50 (ετών) και δεν έχετε κοιμηθεί ακόμα, αυτό το τραγούδι θυμίζει παλιούς Bread. Για όλους τους υπόλοιπους: Αγόρι πουλάει την κιθάρα του για να ζήσει.

11. Μάλτα: Η Μαλτέζα Λίτσα Μινέλι σε τραγούδι με θέμα τους γλάρους. Στη σκηνή υπάρχει χορευτής ντυμένος πουλί ο οποίος μαδάει, οπότε έχουμε εξασφαλισμένα τα πούπουλα. Την πίσσα θα την βάλουν τα 12χρονα με το televoting.

12. Αλβανία: Στη γείτονα χώρα σκίζει ένα νέο συγκρότημα, οι Blondie, με την επιτυχία τους Call me.

13. Ελλάδα: Υποψιάζομαι ότι ο Αλκαίος έβαλε μαλλιά. Λόγω συνθηκών όμως, θα είμαστε έτσι κι αλλιώς το comic relief της φετινής διοργάνωσης, οπότε τζάμπα ξοδεύτηκε ο άνθρωπος (εκτός αν τα πληρώσαμε εμείς κι αυτά).

14. Πορτογαλία: Κορίτσι – πιάνο – μπαλάντα – ανεμιστήρας – ΔΝΤ.

15. FYROM (αν το λέω καλά): Κουρασμένος γεροντοέφηβος σε μπαλάντα – μπουζούκια, με ροκ σολαρίσματα και γέφυρα με το απαραίτητο χιπ-χοπ. Είναι ολοφάνερο: οι τύποι έχουν λιώσει στα ξενύχτια στην Ιερά Οδό. Το μπαλέτο, γνωστές φυσιογνωμίες.

16. Λευκορωσία: Αρραβωνιαστικοί και αρραβωνιαστικιές ντυμένες πεταλούδες. Μισό. Πα-να φέρω να φλιτάρω.

17. Ισλανδία: Big girl, big voice, big volcano, boom boom kaboom, bye bye now.

Ημιτελικοί 2 (Πέμπτη 27/5)

1. Λιθουανία: Ευχάριστη «αλητοπαρέα» σε ska-funk κομμάτι με βαλκανικό beat και καρό παντελόνια. Αν είχαν βρει και κάτι άλλο να λένε εκτός από ένα ρεφρέν μπορεί και να είχαν ελπίδες. Not.

2. Αρμενία: Δραματικό γιουρο-ντίσκο με θέμα το «Κουκούτσι από Βερύκοκο» το οποίο, άλλωστε, υπάρχει και σε γιγαντιαίο μέγεθος στη σκηνή. Κρίμας, θα μπορούσαν να είχαν νοικιάσει τον Γιγαντιαίο Μουσακά του Κούτρα.

3. Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί, όπως πάντα, στέλνουν μία προσευχή για τον πόλεμο και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, αγάπη κυρίως, αγάπη και πάνω απ’όλα υγεία και να πάρει ο Κωστάκης το πτυχίο του σας εύχομαι.

4. Δανία: Συγγνώμη. Το είδα αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Μόνο ότι ο τίτλος είναι «Μια στιγμή σαν αυτή». Καλωσόρισες αλτσχάιμερ.

5. Ελβετία: Γοητευτικό Ελβετικό αγόρι τραγουδάει «Βρέχει χρυσάφι» ενώ ταυτόχρονα στη σκηνή γίνεται επίδειξη νυχτικών. Πάντα στο πνεύμα της εποχής αυτή η χώρα.

6. Σουηδία: Κορίτσι – κιθάρα – χορωδία – ανεμιστήρας – τσίσα. Ήρθαν και οι πίτσες.

7. Αζερμπαϊτζάν: Σκυλοβαρετή μπαλάντα με potential, ερμηνευμένη από ριαλιταζού και χορωδία από γκαγκλάνες. Στη μέση βγαίνει και η απαραίτητη κατσαρίδα – χορευτής. Η τραγουδίστρια ονομάζεται Σαφούρα και επειδή ανεβοκατεβαίνει βάθρο με 8 σκαλιά, έχεις συνέχεια τον φόβο μη σαφουριαστεί.

8. Ουκρανία: Γλυκό κορίτσι μόνο πάνω στη σκηνή με μοναδικό όπλο τη φωνή της κι ένα συμπαθητικό rnb κομμάτι που αργότερα ανεβαίνει και σκιάζεσαι λίγο.

9. Ολλανδία: Οι Ολλανδοί στέλνουν ένα τραγούδι με τίτλο «Σαλα-λί Σαλα-λά» γεμάτο ακορντεόν, μπύρες, καρουζέλ, λουκάνικα, μαλλί της γριάς και κανα μπάφο φαντάζομαι. Ε βέβαια, γι’ αυτούς είναι η ζωή.

10. Ρουμανία: Ντουέτο με μαύρα κολλητά βυνίλ του ’90, σε πιάνο πλέξι-γκλας και γκαζάκια στο βάθος που ανάβουν χωρίς λόγο. Το κομμάτι θέλει κολασμένα να γίνει καραμπινάτο ντίσκο αλλά η χορωδία και η γενικότερη κρίση το κρατούν σε μία στρέητ ποπ ηθική που σου φεύγουν τα τσαούλια από το χασμουρητό.

11. Σλοβενία: Κοπελιά και γεροντοφίφης σε slovensko rock με στοιχεία zydeco, folk, bluegrass, το ακορντεόν της Πανοπούλου σε δεύτερη εμφάνιση και τον Huey Lewis & the News που είδαν φως και μπήκαν.

12. Ιρλανδία: Όλο «δεν θέλουν να κερδίσουν ξανά τον διαγωνισμό», κι όλο εδώ είναι. Τέλος πάντων, το κομμάτι είναι ιδανικό για τίτλους τέλους ταινίας με τον Ράσελ Κρόου να παίζει τον επαναστάτη του ΙΡΑ που ερωτεύεται την Μπρίτζετ Τζόουνς και το ημερολόγιό της.

13. Βουλγαρία: Ξεκαρδιστικό high energy με ξανθό ποζερά μυκονιάτικων προδιαγραφών και μπαλέτο σε γυμναστικές επιδείξεις. Gay favorite.

14. Κύπρος: Σόριν, αλλάν ούλοι οι Κύπριοι τραγουδιστές αυτή τη στιγμή εμφανίζονται σε ελληνικά ρηάλιτι και δεν μπορούσαν να έρθουν, οπότε η Κυπριακή τηλεόραση έστειλε έναν Ουαλλό με το όνομα Τζον Λίλυγκρην.

15. Κροατία: Τρείς καλλίκομες καλλονές σε ακόμα μία γαμομπαλάντα που την ξεχνάς την ίδια ώρα που την ακούς γιατί φοβάσαι μη μπλέξουν τα μαλλιά τους την ώρα που τραγουδούν.

16. Γεωργία: Μαμά, αργεί ακόμα να τελειώσει ο διαγωνισμός;

17. Τουρκία: Ρόκεψαν κι οι Τούρκοι. Αν πάντως βγάλεις την ηλεκτρική κιθάρα και βάλεις μπουζούκι, βγάλεις τις μαύρες σημαίες και τα λέδερ και ρίξεις ένα ξέκωλο στο βάθος, μια χαρά γιουροβιζιονικό είναι το κομμάτι. Μπορεί και να το πάρουν, μάνα, το Σούλι φέτος.

Τελικοί (Σάββατο 29/5)

Στους τελικούς συμμετέχουν οι 10 πρώτοι της πρώτης μέρας, οι 10 πρώτοι της δεύτερης μέρας και οι παρακάτω στάνταρ 4 + 1 (η διοργανώτρια) χώρες. Η σειρά δεν έχει οριστεί ακόμα:

1. Ισπανία: Βαλσάκι της ιταλικής σχολής με γραφική σκηνοθετική ιδέα (ζωντανεύουν τα παιχνίδια – θα μπορούσαν και να τρώνε τον τραγουδιστή στο τέλος) που, κανονικά, θα έπρεπε να πάει καλά, αλλά επειδή η ζωή είναι σκληρή, φίλε μου, δεν θα σε ψηφίσουν ούτε οι Καταλανοί.

2. Νορβηγία: Θα αρέσει στη γιαγιά σας και σε όσους πάνε Λονδίνο για τα μιούζικαλ στο West End.

3. Ηνωμένο Βασίλειο (εγώ πάντα θα σε λέω England): Νεαρός λογιστής σε ετοιματζίδικο europop που θα χορευτεί πολύ στο Gay Pride του Brighton και σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

4. Γαλλία: Ποδόσφαιρο, μοχίτος και άμμος στο βρακί σου, στη Γαλλική Καραϊβική.

5. Γερμανία: Συμπαθητικό κοριτσάκι, συμπαθητικό κομματάκι pop-χωρίς-να-ντρέπεσαι. Θα το ψήφιζα.


Ανθυγιεινό.


(AthensVoice, τ.303, 27.05.10)

5 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Πρόλαβα και είδα απλά το τέλος και την Βίκυ Σταυροπούλου να τραγουδά για λογαριασμό της Ισλανδίας
...καταραμένη παγκοσμιοποίηση...

Ανώνυμος είπε...

με το που τέλειωσε το βέλγικο ένιωσα κάτι σαν ανεπαίσθητη στύση...τραγικό...καλύτερα να είχα κοιμηθεί

Κ.Κ.Μ.

Γ.Ν. είπε...

"ανεπαίσθητη" κουμπάρε
...

Ανώνυμος είπε...

όπως ακριβώς το διατύπωσα, καλύτερα σου λέω να ξανάκουγα τα Best of των Bread ως το ξημέρωμα..

Κ.Κ.Μ.

Dannossiel είπε...

καταρχην καταπληκτικο ονομα βλογκ

ενδιαφερουσα η περιγραφη της γιουροβιζιον
πιο ενδιαφερουσα απ την ιδια σιγουρα