29 Ιουλ 2009

Η κασέτα του καλοκαιριού


Η Πετρούλα στην παραλία (ή: Η Lorraine Bowen ακούει Montefiori Cocktail)

Los Straitjackets - Fortune Cookie: Κινηματογραφικό ξεκίνημα, πέφτουν οι τίτλοι. Κιθαριστικό surf rock παραλίας, εκεί που ο γοφός της Λάσκαρη circa ’64 ακουμπάει τον Tarantino κι ένας ranchero μεχικάνο φέρνει τις μπίρες, παγωμένες. Λεπτομέρεια: οι Straitjackets προτείνουν και κουκούλα-μάσκα balaclava από στολή παλαιστή του ’60. (Κατεβάζεις ελεύθερα στο http://bit.ly/YZmGD)


Montefiori Cocktail - Torno in Russia: Οι αδερφοί Kikko και Kekko σε μία ξεδιάντροπα fun διασκευή του γνωστού κομματιού των Beatles που κάνει τις ρόδες να γυρίζουν και από το Μαϊάμι να σε πηγαίνουν στη Ρωσία. Ό,τι να ’ναι. Μουσική για να σκέφτεσαι φαγητά, σεξ, κινητά, φιλμ σταρς, πλυντήρια – και τη βέσπα φυσικά.( http://bit.ly/7G3L3 )

Barry Adamson - Civilization: Ο Barry Adamson είναι ο θεός. Έχει περάσει από τους Magazine μέχρι τους Visage και την μπάντα του Cave. Το στιλ του είναι κοφτερό σαν λεπίδι. Βλέπει την καταστροφή σαν υπερθέαμα, την κάνει να ακούγεται σαν τραγούδι για go-go club ή για σάουντρακ ταινίας noir. Το κομματάκι είναι από το “Back to the cat” του 2008. (Το κατεβάζεις στο http://bit.ly/KHPZE)

David Byrne & Brian Eno – Strange Overtones: Και πάλι μαζί οι δυο τους. Το κομματάκι είναι από το “Everything That Happens Will Happen Today” του 2007, και στο ρεφρέν λέει “This groove is out of fashion/These beats are 20 years old”. Συγκινητικό και κολλητικό. Το βάζουμε στην κασέτα γιατί η συναυλία του Byrne στο Badminton ήταν η καλύτερη του φετινού καλοκαιριού. (http://bit.ly/fRosp)

Death Cub For Cutie - For What Reason: Όπως πάντα, κολεγιακός, συναισθηματικός και ανεξάρτητος ήχος, τυπικός των DCFC. Κομματάκι που θυμίζει σχολείο, είναι μελαγχολικό, τόσο όσο να το πάρει ο καυτός αέρας που μπαίνει από τα παράθυρα, μαζί με σκόνη, καθώς παίρνεις τις στροφές στους χωματόδρομους – αλωνίζοντας το νησί για τις κρυφές του παραλίες. (http://bit.ly/Zm6Eb)

Toyota Tuesday Downloads: Η Toyota, κάθε Τρίτη, δίνει δωρεάν ένα κομμάτι για κατέβασμα και σου φτιάχνει, έτσι, αρκετές κασέτες με μουσική για το δρόμο –με την παραδοσιακή έννοια, του αμερικάνικου highway– αλλά δεν πειράζει, μια χαρά είναι κι αυτό. Πολλά καλά και νέα γκρουπ να διαλέξεις, αλλά και μερικά superstar. Αυτή την εβδομάδα κατεβάζουμε το “Cheerleader” των Grizzly Bear. (http://www.myspace.com/toyotamusic)

NME Daily Download: To site της New Musical Express δίνει κάθε μέρα και από ένα νέο κομμάτι, δωρεάν για κατέβασμα. Βρετανικό φλέγμα στις επιλογές, φυσικά. Σήμερα πέσαμε στο “Bicycle” των Memory Tapes, τυπικό party anthem που θυμίζει 90s, με ευδαιμονικά χορωδιακά και μπάσο που σε στέλνει στον παράδεισο, ενώ βλέπεις ότι έχει ξημερώσει και κάποιοι χορεύουν ακόμα κουνώντας τα χέρια σαν πουλιά. (http://bit.ly/1eFFq1)

Au Revoir Simone - Shadows: Ρομαντικό, ανάλαφρο pop με ηλεκτρικές διαθέσεις και γρήγορο ρυθμό που κυλάει μελαγχολικά σαν εναλλασσόμενο ρεύμα: ήλιος - σκιά - ήλιος - σκιά, επάνω στο πρόσωπό σου. Ωραίο, πρωινό drive από τις νέες μας αγάπες, τρεις μικρές Μπρουκλινέζες που κατακτούν, αυτή τη στιγμή, τη Νέα Υόρκη. (http://bit.ly/4EdQRq)

Dente - Le cose che contano (EP): Ο καινούργιος μεγάλος έρωτας των Ιταλών είναι ο Giuseppe Peveri ή Dente. Το νέο του άλμπουμ παίρνει υμνητικές κριτικές, ενώ ο ίδιος φαίνεται να είναι αφηρημένος, μποέμ, σούπερ cool στην τρυφερή του, ακουστική pop jazz με μυστικά swing γυρίσματα – κάτι τέτοιο. Στο site του δίνει δωρεάν για κατέβασμα ένα ολόκληρο EP. Θα το χρειαστείτε. (http://www.amodente.it/sitoweb/index.htm)

Dente - Vieni a vivere: Επειδή ποτέ ένας Dente δεν είναι αρκετός, άλλο ένα κομμάτι από το νέο του άλμπουμ “L’ amore non è bello”, τρυφερό σαν να μπαίνει μυστικά στο αυτί σου, καθώς κυλάει πάνω σε ακουστική κιθάρα και μικρά, λυπημένα πλιν-πλον στο πιάνο... Μαζί, στο ίδιο site, και πολλά νέα και ωραία κομμάτια που δίνει δωρεάν η Ghostrecords. (http://www.ghostrecords.it)

Calexico - Frank’s Tavern: Από το νέο τους άλμπουμ “The Man of Somebody’s Dreams”, αφιερωμένο στο μουσικό της country Chris Gaffney, που χάθηκε πέρσι από καρκίνο. Τρυφερό και τίμιο, με αγάπη για τις ρίζες της μουσικής που έθρεψε, άλλωστε, και τους ίδιους τους Calexico. (http://bit.ly/1xwmnQ)

Brian Tarquin - Sunshine of your love: Ο τύπος είναι βιρτουόζος ηλεκτροκιθαρίστας, από αυτούς τους παραδοσιακούς, με τα μαλλιά και το πεντάλι με το wah-wah, δηλαδή καλύτερα να μην τον βλέπεις – αλλά παίζει με πάθος και έμπνευση, χωρίς να τραγουδάει ούτε μία λέξη, το κλασικό τρακ των Cream (από το άλμπουμ “I Feel Free/Eric Clapton Salute”, αφιέρωμα στο θεό του slow motion στο ροκ. Μπορείτε να τραγουδάτε από πάνω τα λόγια, σαν καραόκε. (http://bit.ly/968hF)

Spinal Tap - Listen to the Flower People: To γκρουπ που ποτέ δεν υπήρξε αλλά φτιάχτηκε για την ταινία-σαν-ντοκιμαντέρ “This Is Spinal Tap”, που πέρασε στην ιστορία σαν μία από τις πιο αστείες και έξυπνες υβριδικές κωμωδίες του κινηματογράφου (θα τη δούμε και πάλι στις Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβρη). Κι όμως οι Spinal Tap παίζουν ακόμα το ρόλο του ρόκερ με τα ριγέ κολάν και το καμένο μαλλί κι επανέρχονται σαν δεινόσαυροι, φέτος, παίζοντας live στα καλοκαιρινά φεστιβάλ και κυκλοφορώντας άλμπουμ – σαν ψέμα που είναι αλήθεια που είναι σαν ψέμα. Το τρακ μιλάει για τους «Ανθρώπους των λουλουδιών» και μπορεί να σας κάνει να δακρύσετε από τα γέλια. (http://bit.ly/3iaQkM)

Coldplay - Left Right Left Right Left: Γενναιόδωροι, και με τον αέρα του σούπερ επιτυχημένου εμπορικά πρόσφατου άλμπουμ τους “Viva la vida”, δίνουν από το site τους δώρο, στους θαυμαστές τους, ένα ολόκληρο άλμπουμ για κατέβασμα, με θεαματικές, είναι η αλήθεια, live στιγμές τους. Είναι ωραίο να ακούς τον κόσμο να τραγουδάει με την καρδιά έξω, δυνατά, σε αυτά τα «τεράστια» κομμάτια αρένας. Ταιριάζει με το κάμπινγκ. (http://lrlrl.coldplay.com/leftright.html)

Duncan Sheik, Youssou’N Dour & Neneh Cherry - Wake up, I’m going back to sleep mix: Δεύτερη εκδοχή του κομματιού του Youssou’N Dour που έγραψε για ενίσχυση του φιλανθρωπικού οργανισμού IntraHealth Open για την υγειονομική βοήθεια στην Αφρική. Η συνεργασία των τριών ονομάτων εδώ δίνει μία ζεστή, γήινη αίσθηση σε ένα κομμάτι που, βέβαια, μοιάζει με το “7 Seconds”, αλλά αυτή ήταν η ιδέα έτσι κι αλλιώς. (http://bit.ly/3liQDT)

Ziggy Marley & Paul Simon - Walk Tall: Ο ένας είναι γλυκός και χαλαρός σαν τζαμαϊκάνικος πρωινός ήλιος και ο άλλος καυστικός, εύστροφος, με χαλαρό beat στην ατάκα του και τρυφερός σαν μεσημέρι σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Από το καινούργιο άλμπουμ “Family Time” του Ziggy, γεμάτο συνεργασίες και ντουέτα (μέχρι και με την Jamie Lee Curtis!). Ό,τι να ’ναι. (http://bit.ly/cIeqj)

Η κασέτα τελείωσε. Μέχρι να αλλάξεις πλευρά, φεύγω διακοπές – κι έφτασα.

1 σχόλιο:

raz είπε...

ωραία κασέτα! συμφωνώ για byrne,ήταν καταπληκτικός. δές (αν δεν βαριέσαι) τι γράφω γι' αυτόν στο blog μου:
http://achilleasrazblog.blogspot.com/2009/07/blog-post_23.html
καλό καλοκαίρι!