8 Μαΐ 2008

Τα SUPER COOL

WE ARE SCIENTISTS. ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΕΛΕΙΑ, WHO CARES?

ΤΑ SUPER COOL

  • Έβλεπα, πρόσφατα, μια όχι και τόσο μικρή, φανατική κλάμπερ που την ξέρω από νιάνιαρο. Μεγάλωσε στα κλαμπ, κοπανημένη μια χαρά σε ξύλινες μικρές πίστες χορεύοντας α λα boîte noire, σερνάμενα rnb και τίποτα funk αν έπεφτε σε καλό dj ή στα μεγάλα μπετονένια δάπεδα του κάθε «κρησφύγετου» που ανακάλυπτε η σούπερ cool συμμορία της, κουνώντας σε τρεις επαναληπτικές κινήσεις (αριστερά, κάτω, δεξιά – και ξανά) το κεφάλι της, με ογκολίθαρους ισοπεδωτικού techno που της ίσιωναν τα μαλλιά έτσι όπως τα πρεσσάριζε από τα ηχεία η σιδερένια μπότα τους. Δεν την ένοιαζε καθόλου. Χόρευε πάντα με την ίδια σούπερ cool αδιαφορία που είχε και όταν δεν χόρευε, σαν να επρόκειτο να σε σκοτώσει ή να ξεράσει μέσα στο επόμενο λεπτό. Γελούσε μόνο όποτε της έλεγε κάποιος ένα μυστικό στο αυτί, αν και μπορεί να μην είχε ακούσει τίποτα. Πάντα υποψιαζόμασταν ότι ίσως να είναι και deep κουφή. Έζησε όλα –και τα σαράντα κύματα (ή μάλλον τριάντα, τόσο είναι) της dance μουσικής με ένα τέλειο πρόσωπο, χωρίς να χύσει ούτε ένα δάκρυ (εκτός αν την συναντούσες στις τουαλέτες, αλλά εκεί το διόρθωνε αμέσως).

  • Η μικρή μου κλάμπερ πέρασε άνετα από το happy house στη μαύρη μουσική – οποιαδήποτε κι αν ήταν αυτή. Από χλιδάτα soul κομμάτια των 90s σε 20λεπτα remixes, μέχρι 20λεπτα remixes για chillout που επιτέλους θα την χαλάρωναν στον πρώτο καναπέ από δερματίνη έβρισκε μπροστά της, για να κοιμηθεί (με ανοιχτά μάτια). Περνούσε με ευκολία από το βιομηχανικό stomp στα highenergy των gay κλαμπ που έτρεχε με τους αγαπημένους της φίλους και πάντα ένοιωθες ότι είναι απόλυτα ευτυχισμένη γιατί, frankly my dear, δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για την μουσική όσο αυτή της προσέφερε μία «τέντα ασφαλείας» για να χώνεται εκεί με την παρέα της, και να χορεύουν οτιδήποτε, μέχρι να έρθει το τέλος του κόσμου.

  • Η αμέσως προηγούμενη γενιά, η δική μου, χόρευε με συνείδηση αρματωλού και κλέφτη. Κάναμε dancen politix με κλωτσιές και χοροπηδητά, βρίσκαμε τα ανεξάρτητα και τα electro και χορεύαμε αντάρτικα, σαν να τινάζουμε τις κακές σκέψεις από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τις σκόνες από τα άρβυλα. Εκτός βέβαια αν χορεύαμε κλαίγοντας, επειδή είχαμε θυμηθεί κάποιον και τότε δεν είχαμε ούτε SMS ούτε κινητά για να του το πούμε. Ήμασταν τόσο συναισθηματικά εξαρτημένοι από τη μουσική που επιλέγαμε για clubbing, που ακόμα και ξύλο παίζαμε γι’ αυτό, αν χρειαζόταν. Ιστορικές έμειναν οι σφαλιάρες που έπεφταν συνέχεια στην Bedlam της Μιχαλακοπούλου. Ή αυτό, ή χωρίζαμε αν ο άλλος ανήκε στο «απέναντι» κλαμπ (αλλά αυτό συμβαίνει και ακόμα, σήμερα · όχι;).

  • Έβλεπα την κουφή κλάμπερ που πρόσφατα έχει σκληρύνει, αλλά είναι πάντα η ίδια νηφάλια μεγαλειότητα που έκανε την pop - ροκ και το dance – μπότοξ. Τα χρησιμοποιεί σαν μία ταπετσαρία για να ζει τη ζωή της. Και σκεφτόμουνα πόσο σοφά πράττει, γιατί ξέρει ότι η μουσική δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο,
    so
    fuck music, lets dance .

  • Θα της χαρίσω, να ακούσει τους Does It Offend You, Yeah? που κάνουν μουσική ειδικά για αυτήν. Σκληρό, ηλεκτρικό ροκ beat με την επιθετικότητα που έχεις όταν πας για ντουζ, και βάζεις να παίζει κάτι πολύ δυνατά . Είναι το γνωστό βρετανικό ηλεκτρο-φάζυ σφυροκόπημα που τα κάνει όλα άσπρα στο οπτικό σου πεδίο, σαν να πλημμύρισε ο εγκέφαλός σου σαπουνάδα. Είναι το κυνικό beat των παραγωγών που διαλέγουν όνομα για το γκρουπ τους τυχαία – την πρώτη φράση που ακούνε, ας πούμε, ανοίγοντας την τηλεόραση («Does it offend, yeah? My drinking?» που λέει ο «δημοφιλής μαλάκας αφεντικός» Gervais στο προ-προπέρσινο δημοφιλές «Office»). Δηλαδή πόσο πιο πολύ «δεν τους νοιάζει» γίνεται;

  • Και αυτό είναι cool.

  • Το άλμπουμ τους έχει τον (wow) επιπόλαιο τίτλο «You have no idea what youre getting yourself into…» και είναι τόσο απειλητικό όσο μια μεγάλη ουρά στις τουαλέτες του κλαμπ – δεν σε νοιάζει, θα περιμένεις, δεν έχεις άλλωστε και κάπου αλλού να πας. Το «Δεν Έχεις Ιδέα Με Τι Έμπλεξες...» έχει κάτι γρατζουνιστά σέξι κομματάκια που επαναλαμβάνουν επίμονα τον τίτλο τους στους στίχους. Ας πούμε, λένε ουρλιάζοντας «Lets make out» 12 φορές μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι υπέροχο, σε κάνει βούτυρο, αγαπάς όλο τον κόσμο. Ειδικά αν δεν αγαπάς κανέναν. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Δηλαδή... Οι τύποι ανοίγουν στην Αμερική, στην περιοδεία των υπερ-τρέντυ Nine Inch Nails. Σχεδόν πονάει. Την επόμενη μέρα της πρώτης παρουσίασης του άλμπουμ των DoesItOffendYouYeah που έγινε στο «ιερό» δισκάδικο της Rough Trade στο Λονδίνο, οι πωλητές έλεγαν στο γκρουπ «Mate, αναμφίβολα, αυτό είναι το δυνατότερο άλμπουμ που ακούστηκε στο μαγαζί, ever». Είναι τόσο cool να είσαι υπερβολικός. Eιδικά αν είναι τόσο εύκολο να γίνει: απλώς ανεβάζεις τα κουμπιά της κονσόλας, όλα τέρμα, στο 11.

  • Και μερικά κομμάτια τους ηχογραφημένα live στο Fez, που είναι σαν να ξυπνάς ζόμπι μια μέρα με κακό κυκλοφοριακό, στο digitalinsert.com/dioyy/

  • Στα φετινά βραβεία του ΝΜΕ, οι Πώς-Τους-Λένε διασκεύασαν και το Whip It των Devo. Το ΝΜΕ έδωσε τζάμπα το σιντάκι με όλες τις διασκευές που παίχτηκαν live εκείνο το βράδυ στο πάρτι τους – έχει πλάκα. Οι Manic Street Preachers λένε το Umbrella και άλλα τέτοια wow. Κατεβάστε το κι αυτό μια και είναι τζάμπα στο: http://www.muzica-gratis.com/albume_down.php?id=142

  • Για τους κλάμπερς που θέλουν περισσότερο δράμα στην πίστα, το ιδανικότερο άλμπουμ είναι το ηλεκτρικό romo-dance «Brain, Thrust, Mastery» των αμερικάνων indie rockers We Are Scientists που είναι ό,τι πιο cool υπάρχει αυτή τη στιγμή μετά τη βαρεμάρα. Όχι, αλήθεια. Παίζουν με τους Arctic Monkeys, τι άλλο να σου πω. ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΝΤΡΑΜΕΡ των Arctic Monkeys! Ναι, είναι ΤΟΣΟ φίλοι. Τους λατρεύουν οι μουσικοί επιμελητές στα creative των διαφημιστικών. Έπαιξαν στο σόου του Letterman. Στα κολεγιακά ραδιόφωνα ακούς συνέχεια το Chick Lit. Θα τουςέδινα ευχαρίστως στην μικρή κουφή φίλη μου για να δακρύσει επιτέλους, χορεύοντας, κάποια νύχτα.
    Αλλά τους θέλω να τους
    κρατήσω για πάρτη μου.

(Athens Voice, τ.211, 08.05.08)


2 σχόλια:

Chaca-Khan είπε...

πολύ με άρεσε
και
με βοήθησε κάπως στην απόπειρά μου (διαρκείας) να σκιαγραφίσω this "nu-rave" (mass) culture. Ίσως για πρόκειται για την pop κατάληξη του diy wave?

πάω να τους ακούσω anyway..
ba-bay..and thanx 4 the fish

Ινδιάννα είπε...

you got an invitation on
http://erimosiparalia.blogspot.com/
:)